از مهم ترین ابزار های ارتباط دهنده بین سرور ها و دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات در شبکه های محلی و منطقه ای سوئیچ های شبکه هستند. این دستگاه ها اصولا در لایه های دوم و سوم شبکه فعالیت میکنند. که یکی از بخش های مهم زیر ساخت یک شبکه پیشرفته را فراهم میکنند.
به طور کلی باید بگوییم دو نوع سوئیچ جهت استفاده کاربران در بازار تجهیزات شبکه وجود دارد، که بر پایه های شبکه LAN و SAN قرار میگیرند. در نتیجه کاربران با توجه به نیاز شبکه مورد نظر خود از سوئیچ های مطابق با آن استفاده می کنند. ما در این مقاله قصد داریم، شما را با سن سوئیچ SAN Switch و تفاوت آن با LAN سوئیچ آشنا کنیم.
سن سوئیچ SAN Switch چیست:
سن سوئیچ SAN Switch به شبکه های مخصوص گفته میشود که، امکان اتصال مجموعه ای از دستگاه های ذخیره ساز با سرعت بسیار بالا را به یکدیگر میدهد. جهت برقراری چنین ارتباطاتی نیازمند استفاده از یک ابزار جداگانه برای مرتبط سازی شبکه به سرور و POLL (پل) ها می باشد، که این ابزار همان سن سوئیچ SAN Switch است.
در حقیقت از وظایف اصلی سن سوئیچ میتوانیم به مدیریت ترافیک بین استوریج و سرور در هنگام ارسال داده ها و اطلاعات به مقصد های گوناگون اشاره کنیم. به طور کلی، سن سوئیچ شبکه این قابلیت را دارد که با ارزیابی اطلاعات، مبدا و مقصد را شناسایی کرده و هر یک از بسته های دیتا را به سیستم مورد نظر و انتخابی انتقال دهد.
مزایای استفاده از سن سوئیچ:
استفاده از سن سوئیچ نه تنها سرعت اتصال شبکههای استوریج به سرور را افزایش میدهد، بلکه در انتقال ترافیک استوریج و دیتا در حجم بالا نقش مهمی دارد. با اینکه سن سوئیچ دارای ویژگیهایی مانند bandwidth autosensing، افزونگی و network diagnostics است و استفاده از آن میتواند پیچیدگیهای خاص خود را داشته باشد، اما استفاده از آن مزایای فراوانی نیز به همراه دارد. که عبارتند از:
- مخصوص شبکههایی با کارآیی بالا و کاهش زمان در ارسال داده ها
- انتقال داده بدون کم و کسری Data Loss
- بالا بردن کارآیی ترافیک استوریج
- قابلیت سوئیچ اترنت و SAN بهطور همزمان
- استفاده از سن سوئیچ در زیرساختهای بزرگ SAN
- از دیگر کاربردهای این نوع سوئیچ میتوانیم به این که، این سوئیچ یک ارتباط دهنده جهت برقراری ارتباط بین سرور و محل ذخیره سازی است نیز اشاره کنیم.
- کاربران میتوانند با بهرهگیری از یک سن سوئیچ SAN Switch امکان دسترسی به چند دستگاه ذخیرهسازی مختلف را فراهم کنند.
- اتصال به چند سرور، انتقال سریع دیتا و ذخیره اطلاعات از دیگر کاربردهای یک سن سوئیچ است.
انواع سن سوئیچ SAN Switch:
سن سوئیچ SAN Switch بر اساس کارکرد و کارایی هایی که دارد در انواع گوناگون در بازار تجهیزات شبکه به فروش میرسد، که هر یک از آن ها ویژگی و قابلیت های مخصوص به خود را دارند. دو نوع سن سوئیچ داریم که عبارتند از:
این نوع از سن سوئیچ ها مطابق با پروتکل Fiber Channel (FC) عمل میکند. در دو دسته ماژولار و ثابت (Fixed) طراحی و به بازار عرضه شده است. به علاوه سن سوئیچها با تکنولوژی فیبر نوری سازگاری کاملی دارند و نسبت به نوع اترنت کاربردی تر و رواج بیشتری دارند.
سوئیچ های ماژولار FC اصولا از نوع director-class هستند، که قابلیت توسعه داشته و از پورتهای زیادی پشتیبانی میکند. در مقابل سوئیچهای نوع Fixed تنظیمات ثابتی داشته و قابلیت ارتقاء یا توسعه را ندارند.
با اینکه سن سوئیچهای سری FC در این صنعت رواج بیشتری دارند، اما نوع اترنت این مجموعه نیز طرفداران زیادی را به خود جلب کرده است. این مدل از سن سوئیچ های اترنت از سرعت قابل توجه 10GbE در کنار توان عملیاتی فوقالعاده و انعطافپذیری مطلوب برخوردار می باشد که سبب محبوبیت این سری سوئیچها شده است.
از جهاتی دیگر سن سوئیچهای اترنت نیازی به پیکربندی یا نصب سخت افزارهای مخصوص به خود ندارند و از لحاظ قیمت بسیار مقرون بهصرفه هستند. در نتیجه فرایند راهاندازی و نگهداری آنها نیز نسبت به نوع FC آسانتر است.
انواع پروتکل های سن سوئیچ SAN Switch و لایه های آن:
سوئیچها مبتنی بر پروتکل میتوانند متفاوت باشند. ممکن است دارای تعداد پورتهای مختلف باشند یا سرعتهای متفاوتی را پشتیبانی کنند. همچنین احتمال دارد با توجه به معماری خاص سرور، ویژگیهای مختلف مدیریتی و امنیتی را ارائه دهند. برهمین اساس انواع پروتکلهای SAN Switch عبارتند از:
- پروتکل کانال فیبر (FCP) Fibre Channel Protocol
- رابط سیستم کوچک رایانهای اینترنتی (iSCSI) Internet Small Computer System Interface
- کانال فیبر از طریق اترنت (FCoE) Fibre Channel over Ethernet
- حافظه غیرفرار از طریق کانال فیبر (FC-NVMe) Non-Volatile Memory Express over Fibre Channel
- پروتکل N_Port یا Node Port که End point در لایه فابریک است و برای اتصال بین FC HBA Card بر روی سرور یا پورتهای استوریج استفاده میشود.
- E_Port یا پورت فابریک، پورتهایی روی سن سوئیچ که ارتباط بین دو سوئیچ و ISL(Interswitch Link) را ایجاد میکنند.
- G_Port یا پورتهای اولیه سن سوئیچ که بعد از برقراری با سایر نودها تبدیل به پورتهای دیگر میشود.
انواع لایههای SAN Switch:
به طور کلی اگر میخواهید دستگاههای شبکه و سرویس گیرنده را در یک شبکه متصل کنید، سوئیچ لایه 2 یکی از نیازهای اساسی و موردنیاز هرشبکه است. در واقع سن سوئیچ در هر دو مرکز داده، شبکههای پیچیده سازمانی، برنامه های تجاری و حتی پروژههای پیشرفته، مشتری نیاز دارد که از لایههای مختلف استفاده کند. معمولاً در سن سوئیچ پروتکل FC به لایههای مختلف دستهبندی میشوند، که عبارتند از:
- لایه FC-4 یا رابط برنامه، در این لایه از پروتکلهای SCSI ،ATM ،IP،HIPP و ESCON
- لایه FC-2 یا لایه آدرسدهی، این لایه سازماندهی دادههایی مانند فریمبندی، sequence و exchange را انجام میدهد.
- لایه FC-3 یا implement که کاربرد خاصی ندارد.
- لایه FC-1 یا لایه encoding در این لایه کاراکترهای 8 بیتی به 10 بیتی encode و سپس ارسال میشود.
- لایه FC-0 یا لایه انتقال، در این لایه Physical Interface و رسانه انتقال مانند کانکتور و کابلها و سرعت انتقال بررسی و تعریف میشود.
لن سوئیچ LAN Switch چیست:
اکنون که با توضیحات سن سوئیچ SAN Switch آشنا شدید در قسمت از مقاله قصد داریم، لن سوئیچ LAN Switch را تعریف کرده و تفاوت آن ها با یکدیگر را بگوییم. همانطور که میدانید، شبکه LAN یک شبکه کامپیوتری است که امکان ایجاد ارتباط میان سیستمهای کامپیوتری مختلف را در یک ناحیه جغرافیایی خاص همچون مدارس، آزمایشگاهها، ساختمانهای اداری و سایر موارد فراهم میکند.
حالا این ارتباط میتواند از طریق کابل اترنت و یا فناوری wi-fi صورت بگیرد. لن سوئیچ LAN Switch معمولا از طریق اترنت میان سیستمها ارتباط برقرار می کند و امکان پشتیبانی از چندین پورت بطور همزمان را دارد. سرعت این دستگاهها نیز از 1GbE تا 10 گیگابیت نیز میرسد.
لن سوئیچ LAN Switch در حقیقت نسخه پیشرفته هابها هستند، که قابلیت خواندن آدرسها را دارند. پروتکلهایی که معمولا در این سوئیچها پشتیبانی میشوند، شامل: TCP/IP ،TCP/UDP ،Apple Tal و IPX است. البته امروزه نوع دیگری از لن سوئیچها طراحی شدهاند که قابلیت سازگاری با فناوری فیبر نوری را داشته و به عنوان LAN Fiber Switch یا Gigabit PoE Switch شناخته میشوند.
تفاوت SAN سوئیچ با LAN سوئیچ:
با توجه به این که سوئیچهای سن و لن از لحاظ شکل زیرساختی با یکدیگر شباهت دارند اما در حقیقت تفاوتهای زیادی نیز با هم دارند که آنها را از یکدیگر جدا میکند.
برخی از تفاوتهای سن سوئیچ و لن سوئیچ به صورت زیر است:
- LAN Switch از کارتهای شبکهای استفاده میکند که MAC آدرسهای خاصی دارند. اما SAN Switch از کارتهای به خصوصی با سرنام host bus adapter استفاده میکند که با استفاده از فیبر نوری به سن استوریج (SAN Storage) متصل میشود.
- لن سوئیچ جهت مسیریابی بستههای دیتا از مک آدرس استفاده میکنند، اما سن سوئیچها با شناسههای همچون wwn سر و کار دارند.
- سن سوئیچها برای ایجاد ارتباط از پروتکلهایی نظیر FCOE، ISCSI و Fiber Channel بهره میبرند، درحالی که LAN Switch از پروتکل Ethernet استفاده میکند.
- اصولا کاربران جهت استفاده از پورتهای لن سوئیچ نیازی به خریداری لایسنس ندارند. اما بعضی مواقع برای استفاده از پورتهای سن سوئیچ باید لایسنسهای خاصی خریداری شود.
- لن سوئیچها امکان اتصال کامپیوتر، سوئیچ شبکه و روتر را به یکدیگر فراهم میکند. اما سن سوئیچها، قابلیت اتصال سرورها و تجهیزات ذخیرهسازی اطلاعات به یکدیگر را دارند.
منبع:
سن سوئيچ SAN Switch چيست؟ تفاوت آن با LAN سوئيچ
:: بازدید از این مطلب : 305
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0